automedia.investor.bg Няма нищо по-яко от автомобил без покрив. С такъв е

...
automedia.investor.bg Няма нищо по-яко от автомобил без покрив. С такъв е
Коментари Харесай

Сгъваемият твърд покрив навърши 85 години

automedia.investor.bg

 

Няма нищо по-яко от автомобил без покрив. С подобен е прелестно да караш по лъкатушен планински път, по автомагистралата или под нощното небе в града. Ако смятате да си купите такава кола, имате няколко благоприятни условия за избор: обичаен покрив от плат (гюрук), вид Тарга, корав сгъваем покрив или мек сгъваем покрив.

Повечето ранни коли употребяват сгъваеми покриви от плат. Подобряването на методите за произвеждане на каросерии скоро вършат колите със затворен покрив по-популярни и до 1930 година колите с открита каросерия на процедура изчезват от гамата на фирмите. Година по-късно Жорж Полен, основен дизайнер на френската компания за произвеждане на каросерии, получава патент за прибиращ се корав покрив, който скоро по-късно дебютира на модела Peugeot 402 Eclipse.



Минава още към четвърт век, пред сгъваемият корав покрив да се върне - в модела Ford Fairlane 500 Skyliner от 1957 година Конструкцията се оказва доста комплицирана и включва 10 релета, 10 крайни изключвателя, 8 автоматизирани превключвателя, 7 електрически мотора и не по-малко от 180 метра (!) окабеляване. Не е изненадващо, че подобен покрив има проблеми с надеждността, макар че Ford съумява да създаде съвсем 50 000 бройки от модела в границите на три години.

След още няколко десетилетия - в средата на 90-те години, се появява третото потомство фабричен прибиращи се твърди покриви: първо при Mitsubishi 3000GT Spyder от 1995 година, а на идната година и в първото потомство на Mercedes-Benz SLK R170. Покривът на Mitsubishi е планиран и издигнат в съдействие с ASC, а системата за немския модел е създадена изцяло независимо и се употребява на всеки SL, създаден от  2002 година насам.

В същото време няколко по-малки производители и тунинг ателиета също се занимават със сгъваеми твърди покриви. Към тях се отнасят Mercedes-Benz 500 SEC Magic Top от 1985 година на BB Autotechnik, както и роудстърът Ur въз основата на Audi Quattro от Tresser. Honda пък от своя страна демонстрира един от най-трудните разновидности сгъваем корав покрив в актуалната автомобилна история. Как работи неповторимият механизъм на кабриолета Honda Del Sol Transtop може да видите в долното видео.



Toyota Soarer Aerocabin е различен неповторим вид на същата идея. Подобно на Del Sol, тази версия не се явява кабриолет в обичайния смисъл на думата. Porsche пък показа своя лична версия на сгъваем корав покрив в модела 991 Targa.

Въпреки че сега пазарът към момента е разграничен на към 50/50 сред обичайните меки и твърдите сгъваеми покриви, от възраждането си в средата на 90-те години последните имат голямо въздействие, като се появяват и върху леки и евтини модели като Mazda MX-5RF.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР